A&R guru

A&R guru – Artistutvikling

Den frittstående oppfølgeren til den norske ‘musikkbransjebibelen’ “Hjelp, jeg er i popbransjen!”:

Artistutvikling fra A til Å

A&R – Artist og Repertoar – er den sentrale rollen i musikkbransjen som finner og utvikler talenter. Og det er nettopp artistutvikling som er rammen for denne boken. “A&R guru – Artistutvikling” går gjennom artistutviklingen fra A til Å og skal sette leseren i stand til å lage sin egen treårige artistutviklingsplan. Ikke ulikt hvordan en gründer utvikler sin forretningsplan. Hovedmålet er at artisten skal skape en økonomisk bærekraftig artistkarriere – noe man kan leve av. Dette er en praktisk illustrert guide for dem som vil sette drømmen i system og bygge en bærekraftig artistkarriere, uavhengig av hvilken musikksjanger man jobber med, om man er nykommer eller etablert. Boken ser bl.a. nærmere på målsettinger, målgruppe, suksesskriterier, image, forretnings- og inntektsområder, team og støtteapparat, publikums- og fanbygging, fremdriftsplanlegging, budsjett og finansiering – og ikke minst bakgrunnen og motivasjonen for å satse på musikk som levebrød. Boken er skrevet for de som skaper og fremfører musikken, støtteapparatet deres og alle som søker å bedre forstå hvordan den norske musikkbransjen fungerer.

En unik drivkraft og evnen til å planlegge og sette planene ut i livet er en fellesnevner for både store norske og internasjonale artisters suksess. Det kan man se eksempler på i dette utdraget fra “A&R guru – Artistutvikling”:

“Musikken jeg skriver er kjærlighetssanger med store ‘hooks’ og jeg visste at det ville gå slik det har gjort hvis de fikk den riktige radiospillingen.” Det er 2012 og en britisk nykommer har ligget fem uker på førsteplass med sitt debutalbum på hitlisten, men artisten er ikke overrasket over suksessen. Dette hadde vært planen hans hele veien. 21 år gamle Ed Sheeran tegner opp hovedlinjene i sin karriereplan i et intervju med Guardians Alexis Petridis. Han ønsker å gi ut ytterligere to album, begge med tittel basert på et matematisk symbol, og så et album med duetter med store stjerner. Etter dette vil han roe ned litt. Syv år senere foretar journalist Elle Hunt i den samme avisen vareopptelling og ser at alt Ed Sheeran hadde planlagt flere år tidligere faktisk hadde skjedd. Albumene “X” og “÷” var utgitt. Det samme var duettalbumet “No. 6 Collaborations Project”. Deretter annonserte han at han, 28 år gammel, ville trekke seg litt tilbake for en stund. Visstnok da med £160 millioner på konto.

Etter å ha hørt at både Faith Hill og Shania Twain hadde startet sine karrierer i Nashville, bestemte 10 år gamle Taylor Alison Swift seg for at hun ville flytte dit for å følge musikkarrieredrømmen. Tre år senere flyttet hun og familien fra Pennsylvania til Nashville. Dette skrev hun om i sine dagbøker som hun publiserte utdrag fra da hun ga ut sitt syvende album “Lover” i 2019. New York Times’ Jon Caramanica skriver at dagboknotatene viser en tenåring med uvanlig drivkraft, tydelig ambisjoner og evnen til å skrive ned alt. 13 år gammel sitter Taylor Swift på Taco Bell og får telefonen om at hun har fått sin første platekontrakt.

Maler og andre ressurser fra boken

Andre bøker

Hjelp, jeg er i pop bransjen!

“MUSIKKBRANSJEBIBELEN” HELE NORGES MUSIKKLIV 
SVERGER TIL I OPPDATERT 3. UTGAVE